Добро Утро, Европа

Владо Бучковски: В РС Македония има воля за промяна на конституцията

9076509 Владо Бучковски, бивш премиер на Северна Македония от 2004-2006 година. Снимка: БГНЕС

Пожарът в Битоля, за който беше арестуван популярният певец Ламбе Алабаковски, предизвика остри политически и обществени реакции у нас. Пожар ли е това и в отношенията ни със Северна Македония – разговор с Владо Бучковски, бивш премиер на Северна Македония от 2004-2006 година и специален представител на Република Северна Македония за спора с България. 

 

Бучковски изрази изненада, че именно певецът е арестуван като извършител на това грозно деяние. Но пък мисли, че подпалването на културния ни дом в Битоля няма да се отрази на българо-македоснките отношения. Неговото убеждение е, че подобни инциденти са реакция на това, което правят двете правителства. Очевидно е, че властите в двете държави се опитват с помощта на Франция да намерят компромисно решение.

На въпрос не е ли жалко, че два народа, които могат да си говорят без преводач, трябва да бъдат помирявани от френския президент, Бучковски отговори, че за жалост сме се докарали до това дередже, вместо да се разберем в духа на договора от 2017 г. „Приятелите говорят без посредници. Но вече проблемът между двете държави не е местен, а такъв, който застрашава геостратегическите интереси на Европейския съюз, но и по-широко. Създава проблеми и в НАТО. Ние сме съюзници в НАТО и не може заради нашия проблем в момента, в който има война в Украйна, да има такава тактика около решенията. Решението трябва да се постави на масата и така да се види разликата между политикантите и лидерите“, каза Бучковски.

Според него правилното решение е да се стигне до отмяна на ветото на България, защото то е направило сериозен проблем. Очевидно е, че то не е решение, защото пречи да преминем на нов етап на нашите взаимоотношения. Ветото подклажда националистите и в двете държави. Но и част от решението е спазването на рамковия договор, промяната на преамбюла на македонската конституция, в който българите да влязат като един от народите в македонската нация. Бучковски каза, че в Македония има воля да се промени конституцията. И опозицията, и мнозинството от гражданите в Северна Македония поддържат това компромисно решение. Македонският парламент приема да се разговаря за това в духа на спазването на човешките права. Според него проблемът е в гаранциите и липсата на доверие. Затова Франция или ЕС трябва да бъдат гарант, че ще се изпълнява, това което сега ще бъде договорено.

По думите му проблемът може да се реши за не повече от два дни. Оптимист съм, че въпросът може да се реши до края на юни, заключи Бучковски.