The Cube

The Cube: Печеливши и губещи от изборите през последните 2 години

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Как се промениха резултатите на партиите през последните две години, в които се проведоха пет парламентарни избори?

Започваме с ГЕРБ, която е първа политическа сила.

На първите от серията парламентарни избори през април 2021 г. партията печели 837 707 гласа. Резултат, който не може да надмине и до днес. На последните два парламентарни избора все пак се наблюдава известен ръст на подкрепата, като на изборите в неделя ГЕРБ спечели 669 361 гласа.

Виждате и разпределението на мандатите. ГЕРБ не успява да надмине рекорда си от април 2021 г. , когато има 75 народни представители. В предстоящия парламент депутатите, които ще представляват партията, са 69.

Продължаваме с ПП-ДБ. Тъй като те се явиха заедно едва на тези избори, направихме механичен сбор на техните резултати от предишните. Графиката показва, че на последните три избора подкрепата за ПП спада, докато тази за ДБ се увеличава. На настоящите избори коалицията е спечелила общо 619 592 от гласовете на българските граждани.

Коалицията ще разполага с 64 депутати в парламента. Ако хипотетично се бяха явили заедно на първите за ПП избори през ноември 2021 г., то щяха да имат с трима повече.
Но все пак е важно да отбележим, че – както се вижда и от тези графики – политиката не е математика и в нея съвсем не е задължително 2 + 2 да е равно на 4.

Виждате и резултатите на Възраждане, които бележат впечатляващ ръст. На настоящите избори те застават на трето място благодарение на 357 167 български гласоподаватели. Депутатите, които ще ги представляват пък са 37, с 10 повече в сравнение с предишния парламент.

Виждате визуализирани и резултатите на ДПС през годините. Те отстъпиха мястото си на Възраждане, получавайки 10 000 гласа по-малко от тях. Депутатите на ДПС ще са 35, по-малко в сравнение с предишните два парламента.

От избор на избор БСП търпи тотален спад и губи все повече от своите поддръжници. Ако през април 2021 г. партията е имала 43-ма депутати, то в настоящия парламент тя ще разполага само с 24.
ИТН, макар да е доста далеч от успехите си на първите избори от 2021 г., успяха да минат бариерата и влизат в 49-тото народно събрание благодарение на 103 641.