The Cube

The Cube: Как международните медии отразиха изборите в България

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Всички големи международни медии отразиха резултатите от изборите в страната, като поставят акцента на различни аспекти от развоя на събитията.

Политико например пишат, че окончателното преброяване представлява "ужас" за гласоподавателите, които са се явили до урните общо 5 пъти през последните 2 години. Факт, който допринася за ниската избирателна активност.

Правят прогнозата, че голяма коалиция между ГЕРБ и ПП е малко вероятна, въпреки приликите в идеологическо отношение, подчертавайки, че по време на управлението на Кирил Петков бившият премиер Бойко Борисов беше арестуван.

Обръщат силно внимание и на извоюваното трето място на националистическата партия "Възраждане", като подчертават, че тя е проруска, антинатовска и антиевропейска.

France 24 пък описват борбата за първото място като надпревара между консерватори(ГЕРБ) и либерали(ПП) и пълен разцвет за проруската партия в страната на фона на разделение сред обществото за войната в Украйна. Френските журналисти пишат, че резултатите от изборите "едва ли ще сложат край на кризата в страната, която е член на ЕС и НАТО, но е исторически и културно близка до Русия". Пояснява се, че много хора в България още почитат Русия като страната, която през 1878 г. е сложила край на петвековното османско владичество.

Колкото до "Възраждане", акцента е сложен върху подкрепата на националистическата партия за руската инвазия в Украйна.