The Cube

The Cube: Вярно ли е, че танковете „Леопард“ 2 затъват в калта?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Тъй като украинските войници приключват обучението си на танкове Leopard 2 в Германия и Испания, преди да ги използват на бойното поле, в социалните мрежи се появиха множество публикации за доставката им. Разпространяват се от стотици потребители и кадри, които подкрепят подвеждащите твърдения, че Леопард 2 затъват в украинска кал, след което руската армия ги залавя.

Много потребители продължават този наратив, обвинявайки Запада за финансирането на тези танкове. Припомняме, че редица европейски държави започнаха да изпращат произведените в Германия танкове на Украйна, след като Берлин одобри прехвърлянето на тези бойни машини още през януари 2023г.

Направихме проверка на фактите около тези разпространяващи се твърдения и кадри в онлайн пространството и установихме, че става дума за дезинформация. Чрез система за обратно търсене на изображения, екипът на Евронюз откри оригиналния видеоклип в Инстаграм. То е публикувано за пръв път през април 2022г. - много преди Западът да се съгласи да изпрати Леопард 2 в Украйна.

Всъщност на споделяните кадри виждаме танк на шведските въоръжени сили, чиято цел е обучение на войници. Текстът, който придружава снимката в Инстаграм, както и геолокализацията, осъществена от АФП, потвъждават, че кадрите не са от Украйна, а са заснети в Сливакра, село в Южна Швеция.

Заблуждението на някои потребители може би се обяснява от факта, че танковете от кадрите са подобни на Леопардите, тъй като са базирани на германския модел, но са адаптирани за нуждите на Швеция. И все пак, най-силният аргумент в защита на недостовереността на въпросните кадри, е че Леопардите са пристигнали в Украйна едва преди броени часове, съобщават от Шпигел.

Истина ли е обаче тя – вижте във видеото.