Европа

Борис Джонсън: Украинската съпротива е "една от най-славните глави във военната история"

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Russia Ukraine War Britain 22123485906973 (1) Реч на британския премиер Борис Джонсън пред украинския парламент. Снимка: Пресслужба на Парламента на Украйна / AP

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви във вторник пред украинските депутати, че защитата на страната срещу руското нашествие е била нейният "най-велик момент".

Говорейки по видеовръзка от Даунинг стрийт, той обяви нов пакет от помощи за Украйна, съдържащ военно и гражданско оборудване.

Джонсън произнесе речта си пред украинския парламент на 69-ия ден от конфликта, като се позова на британския лидер от времето на Втората световна война Уинстън Чърчил.

"Днес имам едно послание за вас - Украйна ще победи", каза той, като определи съпротивата на Украйна като "една от най-славните глави във военната история".

"Украинците научиха света, че бруталната сила на агресора няма значение срещу моралната сила на хората, решени да бъдат свободни", добави Джонсън.

Той е първият световен лидер, който прави обръщение към Върховната рада след нахлуването на Русия на 24 февруари.

В обръщението си министър-председателят на Обединеното кралство похвали украинската съпротива за това, че е "дала отпор" на руските въоръжени сили, като заяви, че "не е важен размерът на кучето в борбата, а размерът на борбата в кучето".

"Вашите фермери отвлякоха руски танкове с трактори, пенсионери се изправиха на пътя и казаха на руските войници да го хоп, макар че може би са използвали по-колоритен език от това", каза Джонсън.

Russia Ukraine War Britain 22123487023013 Реч на британския премиер Борис Джонсън пред украинския парламент. Снимка: Пресслужба на Президентството на Украйна / AP

"Дори във временно завзетите райони неукротимото население излизаше на протест ден след ден", продължи той.

Джонсън осъди инвазията на Путин в Украйна като "гротескна" и "незаконна", посочвайки предполагаемите военни престъпления, които руските войници са извършили в цяла Украйна.

Една от причините за войната, смята Джонсън, е авторитаризмът и липсата на демократични свободи в Русия.

"Когато няма ограничения за властта на Путин, именно там той прави катастрофални грешки", каза той. "Това, което той направи [в Украйна], е реклама за демокрацията."

Позовавайки се на завземането на Крим от Русия през 2014 г., той заяви, че "твърде бавно сме разбрали какво се случва" и че Западът "колективно се е провалил" в налагането на санкции.

"Не можем да допуснем същата грешка отново", категоричен бе Джонсън.

След това британският премиер подробно описа по-нататъшната военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. паунда (358 млн. евро), като заяви, че Обединеното кралство "се гордее", че е приятел на страната.

Оборудване за електронна война, радарни системи за откриване на руската артилерия, оборудване за заглушаване на GPS и хиляди уреди за нощно виждане бяха изброени от Джонсън, наред със специализирани превозни средства за подпомагане на евакуацията на украинските цивилни.

Russia Ukraine War Britain 22099653873836 Борис Джонсън и Володимир Зеленски в Киев. Снимка: Пресслужба на Президентството на Украйна / AP

Той повтори съобщението на британските министри от миналата седмица, че Обединеното кралство ще изпрати на Украйна противокорабни ракети Brimstone и машини за противовъздушна отбрана STORMER.

Те са от решаващо значение за забавяне на напредъка на Русия.

Джонсън заяви, че Обединеното кралство ще продължи да снабдява Украйна, "докато никой никога повече няма да посмее да ви нападне", като добави, че "никой външен човек не може да говори с лека ръка за това как този конфликт може да бъде разрешен".

Той нарече конфликта морална битка на "доброто срещу злото".

В този "конфликт няма морални двусмислици", каза Джонсън. Украинците имат право да се защитят от "ненормалния империализъм на Путин".

Той завърши речта си с думите: "На добър час, ние сме с вас".

Адресът му към Украйна се случва на фона на нарастващото напрежение между Обединеното кралство и Русия.

През април външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс предизвика гнева на Русия, когато призова нейните сили да бъдат "изтласкани" от Украйна и поиска Западът да "удвои доставките на оръжие".

Това се случи след забележките на друг министър от Обединеното кралство, че за Украйна би било приемливо да нанася удари по цели в Русия с британски оръжия.

Кремъл отговори, че подобни действия застрашават европейската сигурност и потенциално могат да доведат до Трета световна война.