Европа

"Азовстал" е "символ на съпротивата", докато Русия подновява нападението

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Mariupol 22110840960700 Военни действия в Мариупол, Украйна. Снимка: AP

След евакуацията на една група цивилни граждани Русия поднови нападението си срещу огромен стоманодобивен завод в Мариупол. Опитите да бъдат изведени на безопасно място в контролираната от Украйна територия бележат бавен напредък.

 

Във вторник руската армия и проруските сили започнаха офанзива срещу завода "Азовстал" - последния джоб на украинската съпротива в град Мариупол, от който през последните дни благодарение на прекратяването на огъня бяха евакуирани цивилни.

"Подразделения на руската армия и Донецката народна република, използвайки артилерия и самолети, започват да унищожават "огневите позиции" на украинските бойци, излизащи от завода”, съобщи министерството на отбраната, цитирано от руските агенции.

Ръководителят на инцидентите в Украйна към Световната здравна организация заявява, че евакуираните от обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол "са на път" към контролираните от правителството райони, далеч от най-интензивните бойни зони, където се сражават украинските и руските сили.

Russia Ukraine War 22123436619013 Евакуация на цивилно население от Мариупол. Снимка: AP

Д-р Дорит Ницан, която говори по видеовръзка с репортери в Женева от контролирания от правителството град Запорожие, заяви, че екипите на СЗО са сред работниците от ООН и други групи за помощ, които са се разположили, за да помогнат на десетки евакуирани - до 100 души, от завода.

"Нещата се движат", каза тя във вторник. "Знаем, че те са на път."

Ницан каза, че здравната агенция на ООН не е наясно какви здравни нужди ще имат евакуираните, но че близките болници и травматологичните екипи са в готовност да помогнат на пристигащите евакуирани.

Координаторът на ООН за хуманитарна помощ и Международният комитет на Червения кръст ръководеха евакуацията, след като през последните дни получиха съгласие от украинските и руските власти.

Ницан заяви, че през последните дни около 100 души са се изнесли със собствени автомобили от Мариупол.

APTOPIX Russia Ukraine War 22120545187208 В подземията на "Азовстал". Снимка: AP

Според кмета на обсадения пристанищен град руските сили "ограничават" придвижването на евакуираните от Мариупол цивилни, които се отправят към контролираната от Украйна територия в конвой от автобуси.

Вадим Бойченко заяви пред френската телевизия BFMTV, че се очаква те да пристигнат в Запорожие през следващите часове.

Повече от 200 цивилни, включително деца, все още са в капан в огромния стоманодобивен завод "Азовстал", който отново е обстрелван от руските атаки, добави кметът.

Въпреки започналата в неделя операция за извеждане на евакуираните на безопасно място, първият конвой не успя да достигне безопасно място в Запорожие в понеделник вечерта.

В понеделник Русия удари с ракета град Одеса, убивайки едно дете и ранявайки друго. Натали Гуменюк, ръководител на Съвместния координационен пресцентър на Южните отбранителни сили заяви, че 15-годишно момче е загинало при удара срещу жилищна сграда, в чието мазе са се укривали петима души. За възрастта на загиналия тийнейджър има разминавания. По-голямо момче, на 17 години, е било ранено и откарано в болница. Религиозна институция, разположена близо до жилищния блок, също е понесла щети от взривната вълна.

Междувременно от САЩ обявиха, че Русия планира да анексира голяма част от Източна Украйна този месец, да проведе "фалшиви избори" и да признае Херсон за независима република.

Високопоставен американски служител заявява, че САЩ смятат, че Русия планира този месец да анексира големи части от Източна Украйна и да признае южния град Херсон за независима република.

Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, заяви в понеделник, че предполагаемите действия са "направо от наръчника на Кремъл" и няма да бъдат признати от Съединените щати или техните партньори и съюзници.