Политика

„Мисия Еврозона“: Какъв бюджет ще приемат новите народни представители?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Влизането на България в еврозоната и приемането на нужните законопроекти е основна задача за новите народни представители. Преди няколко седмици министърът на финансите Росица Велкова заяви, че ако държавата продължи да работи със същия бюджет, страната ни ще се отдалечи още повече от маастрихските критерии. Какво народните избраници трябва да направят, за да задържат България по пътя на еврото?

Оздравяването на публичните финанси е основният приоритет пред 49-ото Народно събрание, за да може държавата максимално бързо да влезе в еврозоната, смята икономистът Красен Станчев.

Дефицитът, който се очертава тази година е просто следствие от това, което е прието миналата година. Миналата година въвеждате един дефицит за 6 месеца и програми за компенсации за 6 месеца. Тъй като остава бюджета, вие умножавате по две и получавате прогнозния дефицит.

Красен Станчев, икономист

А големият бюджетен дефицит е проблем не само заради изпълнението на критериите за приемането на общоевропейската валута.

„Проблеми с поемането на нов дълг, за да се финансират текущи разговори“, казва Станчев.

Заради вдигането на лихвените проценти от ЕЦБ поемането на нов дълг се очертава да е на доста по-висока цена.

Цената на нов дълг би била два или три пъти по-висока, отколкото сега, посочи Станчев.

Икономистът е на мнение, че сегашната ситуация изисква ограничителни мерки, като например махането на всички преференции по линия на данъка добавена стойност.

Трябва да се преструктурират помощите за семейства и да не ги получават всички, а само най-нуждаещите се. Трябва да не се вдига минималната работна заплата, защото това е обещание за вдигане на заплати, което значи, че продавачите ще вдигнат цените и ще се изтърве инфлацията.

Красен Станчев, икономист

Стриктна фискална политика обаче трудно се пази по време на предизборна кампания. Защото се правят щедри обещания.

„Очевидно партиите купуват гласове на едро, тъй като купуването на гласове на дребно е незаконно“, казва Станчев.

Към тези мерки, смята Станчев, трябва да прибавим удължаването на държавните концесии, прекратяване на проектите за държавни компании и повече частно предлагане на публични услуги, за да може пазарната конкуренция да регулира цените. А парите от Брюксел да се инвестират във високо рискови проекти.

„Ножът трябва да опре у кокала, все още не е. Икономиката функционира добре, дълговете се обслужват. Резервите на БНБ са такива, че няма някакви проблеми“, посочва икономистът.

Изкушението пред бъдещите депутати да дават щедри обещания е голямо, смята експертът, но ако не погледнат на ситуацията сериозно, перспективите за нещо толкова важно като влизането в еврозоната значително ще намалеят.

Още за приоритетите пред следващото Народно събрание вижте във видеото: