Политика

Пеканов: Работим по техническите критерии за еврозоната

От Euronews България Euronews България

България продължава да работи по техническите критерии за влизане в еврозоната, които страната ни не е изпълнила.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той участва във форум в София, посветен на Националния план за възстановяване и устойчивост и испанския опит, организиран от Българо-испанска търговска камара и Либерален институт за политически анализи.

По негови думи забавянето не е фатално, но със сигурност ще има негативни последствия. Служебният кабинет скоро ще излезе и с официална позиция и аргументи за предоговаряне на Плана за възстановяване. Работи се и по всички цели, които са извън ангажиментите за намаляване на вредните емисии. 

Пеканов отбеляза, че Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите изготвят аргументирана позиция на България защо някои от залегналите цели към тази година не е възможно да изпълним с оглед затруднената ситуация с енергията. "Когато тази позиция е готова през месец март, тя ще бъде изпратена към Европейската комисия, след което ще има дискусии как да заложим по-реалистични цели, а от друга страна как да постигнем целите за декарбонизация и на Зелената сделка, които остават релевантни, посочи Пеканов.

През тази година ние не изпълнявахме конвергентните критерии по отношение на инфлацията и законодателната рамка, което доведе до това отлагане с една година, припомни той. С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за домакинствата и за бизнеса, тоест това е един разход, който те ще продължат да правят, докато сме само с един крак в еврозоната. Когато влезем окончателно, ще имаме позитиви, които в момента още една година ще губим, коментира Пеканов.