Европа

Инфлацията ни е спънала за еврозоната, влизаме най-рано на 1 януари 2025 г.

От Euronews България Euronews България

България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия „Икономика в интерес на хората“ Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас.

Според него високата инфлация е основната пречка пред страната ни да се присъедини още на 1 януари 2024 година. Домбровскис отбеляза, че първите стъпки за овладяване на инфлацията е укротяването на енергийните цени. По думите му това е проблем не само за България, но и за цяла Европа.

Домбровскис изнесе реч в УНСС, след като беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

„Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората“, съобщиха от УНСС.

В България Домбровскис е на среща с президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев, на която се очаква да бъдат обсъдени членството на България в Еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост на страната ни, както и други теми от европейския дневен ред. В срещата ще ще вземат участие също министърът на финансите Росица Велкова и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.