Икономика

Васил Караиванов: От еврозоната ни казаха, че не сме готови политически

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Не е добра новина, защото от еврозоната ни казват - вие не сте готови да влезете. И не сте готови по политически причини, не чак толкова по икономически.“ Така икономистът Васил Караиванов коментира новината, че България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година.

 

Имахте ангажимент да приемете четири закона – не го направихте. Не мислим и не сме уверени, че след новите избори ще се създаде мнозинство, което да приеме тези закони. Първо покажете, че можете да го направите, и след това сте добре дошли.

Според икономиста, реалистичният срок да влезем в еврозоната е 1 юли 2024 година, и следваща дата – 1 януари 2025 година - „ако политиците решат, че им е важно да приемат законите“.

„Инфлацията не е най-трудната част, защото там се изисква парламентарно мнозинство и политическа воля. Ако няма нещо необичайно, защото инфлацията е заради войната, инфлацията ще спада“, предвижда експертът.

Караиванов е на мнение, че кампания за еврото е нужна по-скоро не за убеждаване, а за информиране. Насила няма как да бъдат убедени хората, смята той.

Икономистът е категоричен, че сега се отваря голямата врата със шансовете за влизане и това трябва да се материализира.

 

Цялото интервю вижте във видеото.