Икономика

Христина Христова: Изтървахме инфлацията, заради това останахме извън еврозоната

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Нашата инфлация е два пъти по-висока от тази в ЕС. Не можахме да се справим. Инфлацията у нас започна от повишаването на цената на енергоносителите. Предното правителство си спомняте имаха проинфлационна роля. Помощта за електроенергията, която се даваше за бизнеса, очевидно даде негативен резултат. Каква беше целта? Фирмите производители да не увеличават цената на продукцията. Това не се получи.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият социален министър Христина Христова.

Очевидно, че не сме изпълнили критериите и законодателната дейност на последното Народно събрание не беше достатъчно активна и целенасочена и не можаха да приемат четирите закона, които трябваше.

„Даже сега и мобилните оператори си повишиха цените с годишния ръст на инфлацията. И цената на хляба се вдигна в някои търговски вериги с 30%, въпреки нулевата ставка на ДДС. Затова и е излишно да пишем предварителен доклад за влизане в еврозоната“, коментира още Христова.

По нейните думи увеличението на пенсиите през последните години не е свързано с правилата за пенсионната система.

„Такива административни намеси без съобразяване с осигурителните принципи не водят до нищо добро. Едва половината пари за пенсии в момента се събират от пенсионно-осигурителни вноски. Те стигат на 50%, останалото се дава от държавата“, посочи Христова.

Целия разговор вижте във видеото.