Икономика

Целта на влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре, обяви президентът (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев се обединиха около тезата, че основната цел за влизането на България в еврозоната е гражданите да живеят "по-добре" и да бъдем по-подготвени за следващи кризи.  

"За България членството в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел. Нейното постигане трябва да бъде организирано по начин, по който нашата икономика да се впише най-добре в процесите на общия европейски пазар. Постигането на това членство е логичен заслужен завършек на процеса на нашата европейска интеграция", заяви президентът Радев по време на конференцията “България по пътя към еврото”, предаде БГНЕС.

Според държавния глава погледнато в исторически, културен и географски план България винаги е била важна и неделима част от Европа. "Ако продължаваме с тези темпове на обмен до 3 години този обмен ще надхвърли 20 млрд. евро”, отбеляза той.

Президентът каза, че напоследък в България се внушава, че участието в еврозоната е въпрос на политическа воля. “Не е само на политическа воля. Членството в еврозоната е сложен и всеобхватен процес. Този процес иска всеобхватна работа, прозрачност и преди всичко много доверие”, подчерта Радев.

Той отбеляза, че разходите за най-неотложните човешки нужди у нас са най-големи. Радев е категоричен, че целта на въвеждане на еврото в страната е българите да живеят по-добре и икономиката ни да е по-конкурентоспособна.

Държавният глава призова партиите, на които им престои да се включат в предизборна кампания: “Не само политическо говорене, трябва да се мисли за реалните действия”

"Без ирационални страхове"

Докато съм министър-председател ще настоявам да се говори за еврото разбираемо и ясно с аргументите, които са основани на разум и факти, а не събуждат ирационални страхове, заяви в началото на форума премиерът Гълъб Донев. 

С конференцията откриваме големия разговор в обществото ни, който ще търси сближаването на българските граждани за присъединяване на страната ни към еврозоната. Личното ми убеждение е, че за да откриеш съмишленици, трябва да представяш позицията си разбираемо и достъпно, посочи Донев.

Целта на срещата е да се търси сближаването на различните позиции за присъединяване към еврозоната, допълни той. “Присъединяването на страната ни към най-развития икономически съюз в света ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите кризи”, каза още той, като подчерта, че България е член на ЕС вече 16 г. и от последните няколко години е в ERM 2.

Премиерът посочи, че през последната година доходите са пострадали поради високите нива на инфлацията. Той декларира, че служебното правителство ще продължи да работи за въвеждане на еврото.

Домбровскис: България може да изпълни критериите за еврото

Европейската комисия ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото. Знам, че пътят към въвеждането на еврото е дълъг и сложен път, но си заслужава, заяви пред конференцията  изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис. 

Домбровскис, който от вчера е на официално посещение у нас, подчерта, че еврото е символ на стабилност. “За две десетилетия еврото е оказало огромна роля за стабилността на държавите, които са го въвели”, каза той. И допълни, че колкото повече държави се присъединяват към еврозоната, толкова по-голямо влияние като валута има еврото.

“Знам, че не всеки в България е съгласен да замени лева с еврото”, отбеляза той. Домбровскис обясни, че всички държави, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да изпълнят критериите, например, като справяне с инфлацията, стабилност на валутния курс и др.

Виждаме България като държава, която може да изпълни тези критерии”, посочи той.

“ЕС остава обединена в подкрепата си за Украйна. Руската атака над Украйна е и атака срещу Европа. Тези сложни времена са тест за нашите демократични ценности”, каза той относно годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.