Добро Утро, Европа

ЕЦБ: Финансовите сътресения могат да засегнат и еврозоната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Последните финансови сътресения могат да увеличат "рисковете" в еврозоната, предупреди ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Сривът на три регионални американски кредитора и принудителното изкупуване на швейцарския конкурент Credit Suisse от UBS този месец стреснаха световните пазари. Това предизвика опасения за разрастваща се като снежна топка криза в банковия сектор.

Лагард заяви, че последните прогнози на ЕЦБ, които понижават прогнозите за инфлацията и повишават перспективите за растежа за тази година, не отчитат неотдавнашните сътресения. Това напрежение добави нови рискове и направиха оценката на риска по-неясна. Тя обаче настоя, че ако прогнозите се потвърдят, все още ще има какво да се направи, така че инфлационният натиск да бъде потушен. 

Финансовото напрежение, което наблюдаваме през последните седмици, не е за подценяване, призна тя преди дни.

 

Трябва да наблюдаваме данните и да разгледаме какви ще бъдат последиците. Какво въздействие ще окаже върху доходността, какво въздействие ще окаже върху финансирането на икономиката и по-специално на определени сектори. И когато видим това, тогава то ще ни помогне да определим какво решение по паричната политика да вземем. Така че, не подценявам нещата, но казвам също, че разполагаме със силен банков сектор.

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ

Бъдещите решения на ЕЦБ ще зависят от финансовите данни, тъй като се намираме в момент на несигурност, допълни Лагард. Тя се въздържа да поеме ангажимент за по-нататъшно повишаване на лихвите.

Пазарните сътресения накараха централните банкери да балансират между това да продължат усилията си за намаляване на упорито високата инфлация и да избегнат влошаване на сътресенията.

Количественото затягане, към което се е насочила и ЕЦБ, включва свиване на огромните баланси, набъбнали в резултат на дългогодишните антикризисни мерки, и се разглежда като още един фронт в борбата с инфлацията.