Политика

Деян Николов, „Възраждане“: Ако зависи от нас, България никога няма да влезе в Еврозоната

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Малко противоречива беше информацията изнесена от Министерството на финансите – първо излязоха и казаха, че държавата е пред фалит, а на следващия ден се опитаха да го опровергаят. БНБ също излезе със становище, че курсът е стабилен. Смятам, че това беше леко нескопосано изказване от финансовото министерство. Този доклад е бил за вътрешно ползване и просто изтече в публичното пространство, но така или иначе това все пак е плашещо.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime кандидатът за депутат от „Възраждане“ в 24 и 25 МИР в София Деян Николов.

Смятам, че държавата е далеч от фалит към момента, но сме тръгнали по стъпки, които на мен лично ми напомнят малко на гръцки сценарий. Голям дефицит, изключително издут бюджет (...) Ако не направим необходимото, след 5-10 години можем да стигнем до гръцки сценарий.

Николов посочи, че първопричината за високата инфлация е напечатването на много пари покрай пандемията от COVID-19.

„Абсурдно е доскоро да си помагал за бизнеса, а сега да го таксуваш за свръхпечалби“, коментира политикът от „Възраждане“.

Според него бизнесът има нужда от предвидимост и сигурност. „Колкото повече държавата се меси, толкова повече бели прави“, смята Николов.

Ако зависи от „Възраждане“ България никога няма да влезе в Еврозоната, стана ясно още от думите на Николов.

Първо, България не е готова. Второ, Еврозоната изобщо не е толкова стабилна, колкото изглежда.

По думите на Николов приемането на еврото означава отказване от възможността България да упражнява собствена монетарна политика.

От „Възраждане“ подкрепят балансиран бюджет.

Държавата трябва да харчи толкова, колкото изкарва, но в условията на криза е допустимо да има малък дефицит, за да може да се преминат трудностите, смята Николов.

„Ние с много партии се опитахме да говорим, дори по въпроса с Еврозоната, но е доста трудно. По някои от ключовите теми ние имаме сериозни различия. Съответно ние няма да предадем нашите избиратели и със сигурност това, което е било като линия на поведение от нас до момента ще се запази и за в бъдеще“, увери политикът от „Възраждане“.

Целия разговор вижте във видеото.