Политика

Партиите намалиха бюджетите за медийна реклама, дотук са платили под милион

От Euronews България Euronews България
Budjet Medii Графиката е от сайта на инициативата "Отворен парламент".

Под 1 милион лева са платили партиите за реклама в медиите през първите 10 дни от кампанията. Това показва мониторингът на гражданската инициатива „Отворен парламент“ и Института за развитие на публичната среда. Данните обхващат периода от 3 до 13 март.

За това време политическите партии са подписали с медиите договори на обща стойност 862 956 лева без ДДС. Според статистиката на „Отворен парламент“ тези разходи са съизмерими с тези от изборите през ноември 2021 г. и са сред най-ниските през последните близо 10 години.

Информацията е въз основа на публикуваните договори в сайтовете на наблюдаваните 39 електронни, печатни и онлайн медии. 

Най-много средства за медийна реклама са отделили от „Възраждане“ – 195 216 лв. На второ мято са ГЕРБ-СДС със 184 809, следвани от ДПС с 86 680 лева.

Приблизително поравно харчат за медийна реклама от „Левицата“ и БСП – съответно 72 581 и 66 225 лева.

Със сравнително изненадващите 43 316 лева на шесто място излиза „Българска социалдемокрация - Евролевица“ – с около 10 хиляди лева повече от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която към 13 март е сключила договори за 34 256 лв.

Най-голямата част от средствата през първите 10 дни от кампанията е привлякла обществената телевизия БНТ с 257 181 лв. На второ място се появява „Евроком“ със 189 010. Трети е вестник „24 часа“ с 93 833.  Двете големи частни телевизии у нас – bTV и Нова ТВ, са обявили само по един договор за отразяване – с „Възраждане“, сочи мониторингът.

Почти половината от доставчиците на медийни услуги към този момент не са публикували данни за сключени договори. Единствено  ⅞ ТВ пък е декларирала безвъзмезден договор към момента – и той отново е със свързаната с нея партия Има такъв народ.

Отделно от платената медийна реклама, участниците в изборите могат да използват безплатни форми на участие. Изборният закон задължава обществените БНТ и БНР да им предоставят такова ефирно време, припомнят от „Отворен парламент“.

Въпреки това разходите за медийна реклама традиционно са сред най-големите за партиите в предизборната кампания. На последните парламентарни избори през октомври 2022 г. те съставляваха 73% от всички техни разноски- общо малко над 8 млн. лв. Тогава първенци по изхарчени за реклама в медиите средства бяха „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, следвани от „Възраждане“.

На изборите през април ще участват общо 21 политически формации и двама независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.