Политика

Димо Дренчев, „Възраждане“: Най-важният въпрос пред следващия парламент е запазването на лева

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Най-наболелият и важен въпрос пред депутатите от следващото Народно събрание е запазването на българската суверенна валута – българския лев.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Димо Дренчев – водач на кандидат-депутатската листа на „Възраждане“ в Перник.

Ние искаме да запазим лева възможно най-дълго, въпреки че трябва да приемем еврото съгласно договора ни за присъединяване към ЕС, но нека това не става преди да достигнем минимум средноевропейски нива на развитието на икономиката, защото иначе е опасно за нашата икономика и е доста по-вероятно да последваме гръцкия или италианския сценарий, отколкото този на Нидерландия или Германия.

„Позицията на България (относно войната в Украйна – бел. ред.) е твърде уклончива, както според „ястребите“, така и според тези като нас, които считат, че не трябва да се намесваме военно по никакъв начин в този конфликт“, коментира Дренчев.

По думите му ппитът да се реши конфликтът между Русия и Украйна с военна сила е абсолютно неправилен. „Тази война не трябваше да започва по никакъв начин“, каза Дренчев.

Според политика от „Възраждане“ България заема страна в конфликта, изпращайки военна помощ и експерти в Украйна, а ролята на страната ни трябвало да бъде по-близка до тази на Турция, отколкото тази на Полша.

„Заставането на Запада зад по-слабия в този конфликт е гаранция за безкрайна война“, смята кандидат-депутатът на „Възраждане“.

„Ние нямаме проблем с имената партиите или техните лидери, както останалите евроатлантически партии в 48-ото Народно събрание, които говорят едно и също, но имат междуличностни проблеми в ръководствата, които им попречиха да се съберат. При нас няма такова нещо – ако има партията, която каже, че левът трябва да остане суверенната ни валута и че нямаме място в конфликта в Украйна, то ние бихме го подкрепили“, каза още Дренчев.

Вижте целия разговор във видеото.