Избори 2023

„Галъп интернешънъл Болкан“ отчита паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Glasuvane (1) Снимка: БГНЕС, архив

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: коалициите „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%.

ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4 процента и 12,3 процента. Със 7,3 на сто подкрепа БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Това сочат данните от изследване на “Галъп интернешънъл Болкан“ за БНР, показващо нагласите на старта на кампанията.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и пр., възможни са динамични развития, включително в последния момент, отчитат социолозите.

Според Първан Симеонов от "Галъп" "интригата" за първото място ще се реши в последния етап на предизборната кампания. "Да не кажа в последния ден на кампанията, както често се случва напоследък. Защото обикновено когато има такъв неясен финал, излизат гласоподаватели и наклоняват везната в едната или другата посока. Да видим накъде ще я наклонят сега", добави той пред БНР.

40,6 процента от анкетираните са отговорили, че ще гласуват със сигурност, което предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни. Но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Изследването на "Галъп" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.