Политика

"Алфа Рисърч": Коалицията "ПП-ДБ" с крехък аванс пред ГЕРБ-СДС

От Euronews България Euronews България

Коалицията “ПП – ДБ“ получава подкрепата на 26.4% и има малък аванс пред ГЕРБ, която има подкрепата на 25.2% от изразилите готовност да гласуват. Това показва изследване на “Алфа рисърч“, измерващо електоралните нагласи на старта на предизборната кампания.

Невъзможността на партиите да излъчат стабилно управление и недоверието, че този път ще бъде излъчен кабинет, демотивират избирателите да участват в поредните парламентарни избори, се казва в анализа на агенцията.

Едва 39% от българите показват готовност да гласуват, а колебание изразяват други 28%, като 33% са категорични, че няма да гласуват. Относително висока мобилизация е налице сред най-политизираните избиратели, което очертава 2-ри април като битка между най-ревностните симпатизанти на партиите.

Предприетите от политическите сили предизборни ходове раздвижват електоралната картина, но без да пренареждат цялостната политическа ситуация.

Обединението между ПП и ДБ носи символична начална преднина пред основния опонент ГЕРБ, но засега остава малко под общия резултат на двете формации от октомврийския вот. При очертаващата се ниска избирателна активност и в зависимост от кампанията, е възможно сравнително малък брой гласове да променят съществено тази дистанция във всяка от двете посоки.

За момента ПП-ДБ се ползват с подкрепата на най-мотивираните привърженици на двете формирования и биха могли да подобрят позициите си, ако съумеят да привлекат по-млади и по-незаинтересувани избиратели

Част от твърдите привърженици на ГЕРБ-СДС, най-вече жители на областните градове, все още не са намерили достатъчен стимул да отидат до урните на 2-ри април. От това как всяка от формациите се справи с тези предизвикателства ще зависи победителят във вота и получател на първия мандат за съставяне на правителство.

Има известна интрига и за третата позиция, макар и много по-малка. ДПС има 13.2% от твърдо решилите да гласуват, а сравнително близо до тях е “Възраждане“ с 11.3%. БСП започва кампанията със 7.4%, като дори на този ранен етап се регистрира ясен спад в електоралната ѝ подкрепа.

Три партии са относително близо до изборната бариера, но на старта на кампанията са все още под нея. Поради сравнително ниската мобилизация на симпатизантите им под прага остават Български възход с 3.8%, “Левицата“ с 3.6% и ИТН с 3.2%.

Евентуална широка коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се подкрепя категорично от едва 5% от пълнолетните българи, но 28% я приемат за възможен компромис, като изразяват умерено одобрение за нея.

Коалиция между първите две формации е нежелана от 50% от българите. По-склонни да я подкрепят са привържениците на ГЕРБ, докато мнозинството от тези на ПП-ДБ остават дистанцирани. Избирателите на ДПС, Български възход, ИТН се отнасят по-скоро неутрално, а сред най-ярките противници на тази възможност са симпатизантите на БСП и “Възраждане“.

Изследването е проведено в периода 21 – 27 февруари 2023 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.