Политика

Социолози: Съставянето на кабинет ще е огромно предизвикателство

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Неизвестните са повече от известните и в края на кампанията ще е ясно какво се случва. На този етап очакваме малко над 26% за ПП и ДБ, като по този начин те изпреварват ГЕРБ. ДПС влиза трети, Възраждане единствени макар и с малко увеличават резултат си, а най-силна ерозия се наблюдава при БСП - до 7% . Изненади чакаме в дъното - в чакалнята на 49-я парламент - няколко партии са близо до 4%. Става дума за ИТН, Български Възход и Левицата, като това е изненада заради сътресенията в БСП, Ако пък се получи другият сценарий, да не прескочат 4% бариера и останем с 5 партии, които са силно конфронтирани, съставянето на правителство ще е много сложна задача. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

Аритметиката излиза при тази коалиция, но ако съберете резултата на ПП и ДБ в 48 НС, то не е много по-различен от този резултат. Няма структурна промяна - щом нямаше правителство в 48 НС, каква е промяната до 49 НС? Аз лично не виждам подобна промяна в политическата ситуация, съставянето на кабинет ще е огромно предизвикателство, добави Димитър Ганев от „Тренд“.

Боряна Димитрова коментира и евентуална коалиция между ГЕРБ и ПП/ДБ: „В политиката няма невъзможни неща, може да се действа под натиск на променена конюнктура. Ние направихме проучване, в което попитахме хората бихте ли подкрепили коалиция ПП/ГЕРБ - 5% казаха да, 50% не биха подкрепили.“

Димитър Ганев анализира и ситуацията с Възраждане, което бележат известен ръст. Не е в тенденция всеки месец да расте подкрепата за тях, стигнали са около 12%, които ще са много сходни на изборите. Електоратът на Възраждане не проявява свойства, различни от изследваните, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.