Политика

Христо Панчугов, политолог: Време е да се помисли за импийчмънт на президента

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Служебните правителства от 2021 г. насам направиха управлението си заложник на личната воля на президента и неговото преизбиране за втори мандат.“

Това заяви за Euronews Bulgaria политологът Христо Панчугов. По думите му последните няколко служебни правителства се опитват да управляват през страховете на хората.

Предишното служебно правителство чертаеше една изключително тежка зима, в която едва ли не всички щяхме да сме съсипани от състоянието на българската икономиката, което не се реализира.

„Има странно съвпадение между страховете, които насажда служебния кабинет в предизборната кампания и тезите на „Възраждане“, смята Панчугов. Той даде за пример инициирания от партията на Костадин Костадинов референдум за еврото.

„Ние като общество трябва да преосмислим спешно две неща в следващия парламент – първият е начинът, по който премахваме институцията служебно правителство, за да предотвратим България да бъде заложник на каквито и да са лични интереси в уязвимите периоди между два избора в България и вторият е да помислим за ролята на президента в българския политически процес, особено на фона на откровено спорните тези на този президент, свързани със защитата на българската на национална сигурност“, коментира политологът.

Да се помисли за процедура по импийчмънт на президента Радев – нещо, за което различни формации призоваваха през изминалите няколко година.

Въпреки че се очаква да има по-малко партии в следващия парламент, задачата за съставяне на правителство остава все така трудна, смята Панчугов.

„Нищо не се е променило във взаимоотношенията между тези формации“, отбеляза политологът.

„Големият въпрос, на който наистина трябва да даде тази кампания, е как ще изглежда управление след края на изборния ден. Има ли политическа формация с много ясна идея какво предстои след като затворим избирателните секции и бъдат обявени резултатите. Който успее да вдъхне у българските граждани да представи такава картина, разбира се ще спечели не само повече подкрепа на тези избори, но вероятно и за бъдещо управление, както и да изглежда то“, коментира още Панчугов.

По думите му кой ще е първи или втори на изборите е второстепенен въпрос със символно значение без да има реално влияние върху това дали ще има правителство или не. Според политолога партиите не се опитват достатъчно да разширят електоралната си подкрепа и отправят посланията единствено към своите твърди ядра.

Целия разговор вижте във видеото.