Политика

Бюджет в нужда от спасяване: Вдигат такси и акцизи, връщат стария ДДС (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ненадейна тревога за финансовата стабилност на държавата би Министерството на финансите. Прогнозата на служебния министър Росица Велкова е държавата да влезе в процедура за свръхдефицит, да се забави влизането ни в еврозоната, да има по-висок дълг и проблем с ликвидността на финансовите пазари. Като последица може да се наложи страната да вземе заем от Международния валутен фонд.

Причината държавните финанси да закъсат според Велкова са взетите законодателни решения за повишаване на социалните плащания в рамките на последните три краткосрочни парламента – 46-и, 47-и и 48-и.

Затова служебният кабинет излиза с пакет спешни мерки, които включват повишаване на някои такси, акцизи и данъци. А в края на април Велкова обеща да внесе проект за бюджет ‘2023 в бъдещото Народно събрание. Той ще бъде разработен с дефицит от 3%.

Част от мерките ще включват възстановяване на стария ДДС от 20% за всички стоки и услуги с изключение на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще се повишат тол таксите и концесионните възнаграждения, но не бе уточнено с колко точно. Въвежда се данък „свръхпечалба“ за всички предприятия, а държавните се предлага да внесат в бюджета 100% дивидент. Ще се увеличи и акцизът на електронните цигари.

„Така ще се гарантира индексиране на пенсиите, изплащането на заплатите. Получи се асиметрия в разходите на държавния сектор“, обясни Росица Велкова. Тя припомни, че още август месец е алармирала, че заради прекомерните социални плащания, залегнали в законодателството, държавата върви към прекомерен дефицит. По нейни изчисления те биха довели до 6,9% дефицит от прогнозния БВП за 2023 г. 

В същото време обаче самото служебно правителство отказа да внесе проект за бюджет през есента на миналата година, въпреки многократното настояване за това от страна на повечето политически сили във все още действащия тогава 48-и парламент.

"Не внесох бюджет, защото тогава се очакваше да има редовно правителство", повтори Велкова тогавашния си аргумент. 

Пресконференцията на служебния министър беше свикана в спешен порядък - съобщението за нея пристигна до медиите в 13.40 часа, а началният час на брифинга бе насрочен за 14.30.

Той бе предшестван от публикации в няколко медии около обед, които съобщиха неофициално за доклад на Росица Велкова, предназначен за правителственото заседание в сряда. В него се описват именно мрачните оценки и прогнози за състоянието на държавните финанси. На отделни места информацията бе придружена със заглавия за възможен фалит на държавата. 

Велкова не отрече съществуването на доклада, но се разграничи от заплахата за фалит. "Това са журналистически интерпретации. Не е изправена пред фалит държавата", каза финансовият министър. 

Сред останалите заключения в доклада е вероятност за влошаване на кредитния рейтинг на страната, заплаха за валутния борд и спиране на плащания от ЕС.

По неофициална информация идеята на доклада е била да проправи път на пакета от закони, който Велкова представи и служебният кабинет ще внесе в следващия парламент. За да станат факт, тези и останалите предложени мерки трябва да бъдат гласувани от бъдещото, 49-о Народно събрание.