Избори 2023

Социолози виждат "скрита коалиция" след вота

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

За прогнозите и очакванията, за възможното и невъзможното в политиката – коментират социолозите Добромир Живков от „Маркет линкс“ и Димитър Ганев от „Тренд“.

"Вариантите са два, които стоят пред сформирането на редовен кабинет – или коалиция между първите две формации, или нови избори. Вариант, в който се прави някаква сложна коалиция между три или четири сили, изолирайки другата голяма, е нестабилен и ще доведе до тежки компромиси", смята Ганев. Според него онези, които изберат последния вариант "ще платят много висока цена преди местните избори".

Според него изминалата кампания е била по-позитивна, без ожесточение, и затова след вота сега ще е се отваря "врата за преговори" за сформиране на редовно правителство. "Без да твърдя дали ще завършат с успех или неуспех", допълни той. 

"Ако има редовен кабинет, вероятно след тежки разговори, ще се изключи нещо, което няма да изглежда така ярко, а по-скоро ще бъде нещо по-експертно, по-дистанцирано, от основните партии, за да могат самите формации да направят опит да я скрият коалицията", смята Ганев.

Според Добромир Живков има известна мобилизация на гласуващите, защото "има интрига, която събужда сама по себе си по-голям интерес". "Повече хора се ангажират, надяваме се да имаме по-голяма избирателна активност, нямаше лидерски сблъсък, а последните публични изявление успяха да мобилизират, по-скоро в негативен аспект обаче - не "за", а "срещу"", каза той.

"По-голяма разлика ще направи по-сговорчива по-малката политическа сила", прогнозира Живков. По думите му "политиците разбират всичко добре, някои обаче не разбират, че страната е на кръстопът. Очевидно няма ясно изчистено мнение накъде да поемем, паритетът ни спъва и ни кара да буксуваме". И той смята, че най-вероятно няма да бъде сключена "официална коалиция между водещите две формации".

"Не се съмнявам в честността на изборите, не мисля, че сме стигнали до там, че политическите сили да оспорват изборите. Тепърва ще оценяваме ролята на хартиената бюлетина", заключи Живков.

Вижте повече във видеото.