Избори 2023

Как ще се развие политическият пъзел след днешния вот? Говорят младите политолози

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В специалното изборно студио на Euronews Bulgaria коментираме перспективите с младите политолози Мария Пеловска и Стефан Стефанов – студенти по политология и бъдещи анализатори.

"Важно е да се гласува, така ще дадем тласък на нашите избраници. Важно е, защото при по-ниска избирателна активност, нашият глас е важен, при ниска избирателна активност твърдите ядра на политическите сили, печелят". Около това мнение се обединиха бъдещите политолози.  

Според тях не би трябвало бомбените заплахи, които бяха отправени през отминаващата седмица срещу училища в страната, да са "поредното извинение или причината, която да си намерим, за да кажем, „няма да отиде да гласувам, тъй като се притеснявам“.„

Стефан Стефанов отбеляза, че "малко сме като футболни фенове - проблем, който идва от обществото и се предава след това на нашите избраници".

Мария Пеловска смята, че онези формации, които ще влязат в новия парламент, са "длъжни и е крайно време да се стигне до адекватни преговори" за редовно правителство. По думите й възможността е за широка коалиция.

Вижте повече във видеото: