Добро Утро, Европа

Изборни манипулации: За какво да внимаваме, когато отидем до урната?

От Кристиян Юлзари Кристиян Юлзари Репортер

В деня на вота от всеки от нас зависи да се противопостави на нередностите и да сигнализира за нарушения в изборния процес. Струпване на хора пред секциите, даване на насоки от страна на членовете на СИК за кого да се гласува. Или използване на едни и същи лични карти. Това са само част от начините за манипулиране на вота. За какво да внимаваме, когато отидем до урната - разказваме в следващото видео.

Северозападна България. Лом. На изборите на 11 юли 2021 г. учителят по математика Симеон Кръстев участва като член на комисия в един от крайните квартали на града. С присъствието и активната си гражданска позиция младият преподавател успява да попречи на злоупотреби с вота.

 

В началото денят започна много скучно. Тогава дори се шегувахме с колегите да си пожелаем да ни продължи скучно деня.

Симеон Кръстев, учител

Изборният ден в Лом обаче се оказва всичко друго, но не и скучен.

 

С напредъка на деня започнаха да се появяват интересни ситуации, като например започнаха да идват хора, които нямаха лични карти, и въпреки това искаха да гласуват. Също така започнаха да се появяват хора, които имаха карти на свои познати. Искаха да гласуват от тяхно име.

Симеон Кръстев, учител

Подобни действията на членове на секционна избирателна комисията са забранени от закона. Затова Симеон подава сигнал в полицията. Експерти съветват в деня на вота гражданите да наблюдават и за съмнително поведение на хора около секциите за гласуване.

 

Вероятно ще видите, нали някакъв такъв особено поведение, чакащи хора или хора, които ги организират на входовете. И общо взето това би трябвало да видите. 

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

Голяма част от наказателните производства, свързани с изборни нарушения, приключват с условна присъда или споразумение, казва Тихомир Безлов. Други манипулации се случват след края на изборния ден, когато се заключат вратите и започне броенето вътре в стаята.

 

 И там вече влиза принципа на “Хайде по-бързо да си свършим работата и да се опитаме да пречупим. Много често не се внимава достатъчно при отразяването на протоколите. Много често се опитват разни бюлетини да потънат изведнъж. (...) И цялото качество на демокрацията в България трябва да страда, за да можем да си тръгнем час по-рано.

Симеон Кръстев, учител

Сигнали за нередности могат да се подават през целия изборен ден.

 

Всяко едно звено на МВР има подразделение, което действа на момента. Така че тези сигнали би трябвало да се обработват веднага. Най бързият вариант е на 112, като те трябва веднага да откликнат и да изпратят съответните екипи, които са само и единствено за това в изборния ден особено.

Валери Цолов, зам.-председател на 24 РИК в София-град 

Силно се надявам постоянните опити за смяна на правилата и постоянните опити за създаване на неясни правила с неясна цел още повече да мотивират гражданите да са активни и да проявят по-активна позиция, да се включват повече в процесите, както гласувайки, така и участвайки в контролната част.

Симеон Кръстев, учител

За Euronews Bulgaria Кристиян Юлзари.