Избори 2023

Социолози прогнозират - възможно е правителство от типа на служебното, но назначено от парламента

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Социолозите доц. Алексей Пампоров и Кольо Колев коментираха пред Euronews Bulgaria коментираха очакванията си за изхода от днешните парламентарни избори. Двамата се обединиха около мнението, че активността отново ще е доста ниска - около 2,5 млн. българи ще отидат до урните, а наесен вероятно ще имаме вот "две в едно", тоест местни и парламентарни избори заедно.

"Не виждам възможност за формиране на стабилно коалиционно правителство, по-скоро ще бъде търсено правителство, което да не изглежда като коалиционно, нещо тип служебно, ама назначено този път от парламента. Всеки ужким е част от това, но не носи отговорност за него...", посочи Колев.

Според него в новия парламент ще има 6 или 7 формации. 

"Нямаше сериозен дебат за образователните политики, за здравеопазването. Почти 300 000 души са без лични документи в страната, за което не се говори, над милион хора са без здравни осигуровки, за което също не се говори. Съществуват много сериозни проблеми в социалната сфера, а цялата кампания беше едни червени линии", смята Алексей Пампоров. по думите му по време на кампанията "всеки обясняваше колко са лоши другите, без да каже какво може реално да стане".

"За пети път едни и същи политици водят листите, хората казват, че искат нови лица. За момент се появиха, а след това същите и същите", посочи той.

"Съгласен съм, че не може да бъде стабилно правителство и евентуално октомври да има избори две в едно. Има хора, които бягат от местни и парламентарни избори заедно. Когато има силни кметове, които дърпат гласове, другите партии ги е страх...", аргументира се Пампоров.

Вижте повече във видеото.