Избори 2023

Анализатори: Политиците да излязат от огледалния си свят

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В специалното изборно студио на Euronews Bulgaria гостуват социалният антрополог доц. Валери Личев и политологът Георги Киряков. Според двамата развръзката на политическата криза ще е най-вероятно през есента, когато ще се проведат местните избори. Ако се смени властта в два-три големи градове, то ще има друго разпределение на силите и съответно на управлението, посочи Киряков. 

По думите му обаче "по-опасна е ситуацията, в която без наличие на контрол върху изпълнителната власт, президентът Радев продължава с опитите си да узурпира власт, позволява си да участва в изборите, което ни му е вменено по Конституция". "Той е човекът, който формално назначава служебното правителство и толкова", допълни политологът.

Валери Личев пък смята, че всичко, което прави президентът, произтича от факта, че е "генерал, главнокомандващ, вероятно и от характера му, както и опита му да взима стратегически решения".

Киряков посочи, че през изминалите две години, "хората останаха с впечатлението, че политиците се отнасят крайно безотговорни към задачите, които трябва да свършат". "Добре е в България да има стабилно управление, със стабилни институции, стабилно мнозинство", каза още той в отговор на въпрос дали има намеса отвън във вътрешната ни политика.

По повод съставянето резултата от парламентарния вот днес и съставянето на редовен кабинет, Киряков каза, че "много е възможно да каже Борисов- ето въпреки че са обединени, пак ги бих, да излича лични дивиденти".

Доц. Личев от своя страна обяви, че "политиците трябва да излязат от огледалния си свят" и най-накрая да се заемат с проблемите на българите.

И двамата анализатори смятат, че хартиените бюлетини ще затруднят изборния процес - "машинният вот и хартията, удвоява се усилието, както и се удвоява вероятността от грешки". "Вкараха си автогол" с въвеждането смесеното гласуване, смятат те.

Вижте повече във видеото.