Европа

Страните от Б-9 призоваха за засилено американско присъствие по източния фланг на НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Страните от източния фланг на НАТО, сред които и България, призоваха за засилване на военното присъствие на САЩ в региона. Държавите от т. нар. Букурещка деветка (Б-9) отправиха своя апел още преди броени месеци, след което Литва направи срещата на върха на Алианса през юли.

Трябва да направим всичко необходимо, "за да увеличим американското присъствие в нашия регион, на източния фланг на НАТО, що се отнася до войници и военна техника, заяви румънският министър на външните работи Богдан Ауреску след среща с колегите си от Б-9 в полския град Лодз. Той се аргументира, че солидната отбрана ще послужи като силен възпиращ фактор пред дестабилизиращото поведение на Русия.

Румънският външен министър призова за повече противовъздушна отбрана, по-голям зенитен капацитет на територията на страните от Б-9 и повече средства за наблюдение и разузнаване. Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Междувременно 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, дислоцирана в Румъния, проведе церемония и демонстрация на въздушна атака по повод ротацията на бригадата "Страйк" с бригадата "Бастон".

 

Войната, която се води отвъд границата, е в съзнанието на всички. Но ние сме тук, за да бъдем добър партньор на нашите съюзници тук, в Източна Европа. Укрепваме и гарантираме, че сме готови за всичко, което ще последва, и че те също са готови. Уверяваме нашите съюзници, че ще бъдем солиден и надежден партньор.

полк. Кевин Шарп, командир на 1-ви бригаден боен екип, 101 въздушнодесантна дивизия

Церемонията се състоя във военновъздушната база в източната част на страната, където войските подсилват източния фланг на НАТО. Високопоставени военни представители заявиха, че ротацията подчертава ангажимента на САЩ към съюзниците им от НАТО и към Румъния.

 

Това, на което станахте свидетели днес, беше прехвърлянето на властта на една бригада от 101-ва въздушнодесантна дивизия към друга. То представлява ангажимент на армията на Съединените щати, към нашите съюзници от НАТО и към Югоизточна Европа.

генерал-майор Джоузеф МакГий, командващ 101-ва авиационна дивизия във Форт Кембъл

В момента американски и други войски на НАТО участват в морски и въздушни учения в Румъния, тъй като алиансът се стреми да укрепи сигурността на югоизточния си фланг на фона на войната на Русия в Украйна. Те са част от поредица учения, които започнаха по-рано този месец и в които участват 3400 военнослужещи от 12 държави - членки на Алианса, и някои партньорски държави.

Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., играе все по-голяма роля в алианса по време на войната, включително като домакин на срещата на външните министри на НАТО през ноември.