Свят

Русия прие нова външнополитическа стратегия, САЩ е основен враг

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нова външнополитическа стратегия прие Русия. В нея президентът Владимир Путин, определя Запада като "екзистенциална" заплаха за Москва. Концепцията е актуализирана, за да отрази революционните промени в международните отношения след началото на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна.

 

В практически план моля всички колеги, които участват в осъществяването на общата външна политика, да обърнат специално внимание на някои теми. Това са разширяването на връзките с конструктивни партньори и създаването на условия за неприятелските държави да се откажат от враждебната си политика спрямо нашата страна.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин заяви, че актуализациите на стратегията на Русия за участие на глобалната сцена са необходими поради "радикалните промени" в света, като обяви, че официално е приел новия документ от 42 страници. 

Съединените американски щати са директно посочени като основен подбудител и двигател на антируските настроения. Политиката на Запада, която се опитва да отслаби Русия по всички възможни начини, се характеризира като хибридна война от нов тип", обясни външният министър Сергей Лавров.

Новата концепция определя няколко основни теми за водещи:

За Русия, САЩ като основен неприятел. Страната ще използва армията си, за да отблъсне и предотврати евентуално въоръжено нападение срещу себе си или своите съюзници. Предвижда се задълбочаване на връзките с Китай и Индия, както и засилване на сътрудничеството с Африка. Ключова тема е противодействие срещу русофобията. Планира се също разследване на разработката на токсични и биологични оръжия