Свят

Лукашенко: Задава се световна война с ядрени пожари, ако не започнат мирни преговори (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Zimbabwe Belarus Lukashenko AP Снимка: AP архив

„На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, това може да се избегне само по пътя на преговорите“, заяви днес в обръщение към беларуския народ президентът на страната Александър Лукашенко, предаде агенция БелТА, цитирана от БТА.

"С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война "до последния украинец" (цитирам), в резултат на която само в продължение на година загинаха и бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари", подчерта Лукашенко.

"Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един - преговори. Преговори без предварителни условия", допълни той.

"Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника", каза Лукашенко.

"Спрете сега, докато не е започнала ескалация", каза още той. Според него преговорите трябва да започнат именно сега.

Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си президентът на Беларус.

Отговорът на Русия: Няма да спрем офанзивата си

Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна, въпреки призива на основния си съюзник - беларуският президент Александър Лукашенко, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"По темата за Украйна нищо не се променя: специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите, стоящи днес пред нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той уточни, че президентът Владимир Путин ще обсъди  следващата седмица с Лукашенко предложеното примирие от президента на Беларус.

Русия не може да не обръща внимание на хипотетичната опасност, която създават за нея призивите за разполагане на ядрено оръжие в Украйна, добави Песков, коментирайки петиция, публикувана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Това е "много опасна тенденция", подчерта говорителят.

Като потенциално крайно опасна определи той и обсъждането на идеята за изпращане на миротворчески войски в Украйна. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан спомена за подобни дискусии в ЕС.

Подобни сили обикновено се разполагат със съгласието на двете страни, подчерта Песков. "В дадения случай това е потенциално много опасна тема", посочи той

Говорителят съобщи, че президентът Владимир Путин ще обсъди днес с постоянните членове на Съвета за сигурност новата концепция за руската външна политика.