Европа

Русия удари Харков с ракети C-300

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Харков е бил подложен на руски ракетен обстрел. Най-малко 6 ракети са били изстреляни по различни цели. По предварителна информация Русия е използвала ракети С-300, каза губернаторът Олег Синегубов. Те са били изстреляни от Белгородска област в южна Русия.

Междувременно 400-ят ден от пълномащабната война на Русия срещу Украйна бе доста натоварен за президентът Володимир Зеленски. Той проведе редица срещи за оперативната обстановка на фронта, обърна се и към парламента на Австрия за продължаване на подкрепата.

Поиска търсене на наказателна отговорност от руските войски за извършените от тях престъпления.

На 400-я ден от съпротивата, искам да благодаря на всички по света, които стоят до Украйна, които споделят нашата интерпретация на свободата и подкрепят стремежа ни към справедливост. Ние, украинците, имаме вярата, че светът трябва да се основава на цивилизовани правила – на хуманността, уважението и мира. Ето защо Украйна ще спечели, защото хуманността и уважението, справедливостта и мирът заслужават да спечелят.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Докато президентът се обръщаше за поредна вечер към сънародниците си, на фронта ситуацията остава напрегната. Генералният щаб на украинската армия съобщи, че са отблъснати няколко руски атаки, извършени по едно и също време в различни направления на източния фронт.

На нападения са били подложени участъци край градовете Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдеевка и Мариинск. Общо 47 атаки на противника са били отблъснати, предава Генщабът. В Бахмут продължават да се водят тежки сражения, но защитниците смело удържат врага. Украинските сили контролират около една трета от града.