Европа

Русия напредва при Бахмут, съобщи Генералният щаб на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато руските сили са постигнали известен напредък на фронта при източния град Бахмут, украинският президент изказа благодарност на всички бойци, които продължават да го защитават въпреки тежките условия.

Преди дни Володимир Зеленски лично посети позиции около Бахмут, където награди отличили се военнослужещи от украинската армия.

Има за какво да благодарим на нашите войници, които се бият в направление Бахмут. Те се сражават упорито и ефективно. Благодаря на всички, които правят необходимото, за да увеличат загубите на противника там. Специална благодарност на войниците от нашата 57-ма мотопехотна бригада "Костя Гордиенко", от 77-ма авиомобилна бригада и от славната 93-та механизирана бригада "Холодни Яр". Браво, момчета!

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Във вторник Зеленски предупреди, че ако страната му не спечели дълго проточилата се битка за ключовия източен град, Русия може да започне да търси международна подкрепа за сделка, която може да изисква от Украйна да направи неприемливи компромиси. Ако Бахмут падне, руският президент Путин "ще продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран", каза Зеленски в интервю за Асошиейтед прес.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи за известен напредък на руските сили при Бахмут. Добавя се, че украинските войски продължават да отбраняват града и са отблъснали множество атаки на врага. Досега нито една от страните не е установила пълен контрол, но и двете са понесли тежки загуби.

Въпреки това от украинския генерален щаб съобщават за намаление на средния брой ежедневни руски атаки – от 124 в седмицата от 1 до 7 март, до само 57 на 29 март. Журналисти на Ройтерс на терен също предават за забележителен спад в интензивността на руските атаки през миналата седмица.

Руски представители заявиха, че техните сили все още водят тежки боеве – улица по улица – в Бахмут.

Междувременно, според руски военни блогъри, цитирани от Института за изследване на войната, бойците на частната руска армия "Вагнер" вероятно са превзели Артьомовския металообработващ завод (АЗОМ) в северната част на Бахмут и продължават да печелят терен там.