Европа

Силите на Киев съобщиха за отблъснати 24 руски атаки за денонощие

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Силите на Украйна са отблъснали 24 руски атаки за едно денонощие. Според армията на страната в района на Бахмут е бил свален руски бомбардировач. Боевете около Авдеевка, Белогoровка и Мaринка също продължават.

На фона на очакваната контраофанзива - силите на Киев са нанесли удари срещу окупирания Мелитопол. Подкрепените от Москва сили в града съобщиха за прекъсвания на тока.

Междувременно в интервю за Асошиейтед Прес украинският президент Володимир Зеленски покани Си Дзинпин да посети Украйна, след като преди седмица китайският президент обсъди мирния план на Пекин с Владимир Путин.

Искам да говоря с него. Общувахме преди пълномащабната война. Но по време на цялата тази повече от година не сме имали контакт и наистина очаквам екипите ни да намерят решение.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Още за поканата на Зеленски към Си Дзинпин може да видите тук:

Украинският президент се върна обратно в Киев, след като близо седмица посещаваше населени места до фронтовата линия на север и на юг.

В Сумска област, близо до руската граница, Володимир Зеленски обяви Охтирка за град герой. По думите му съпротивата там е помогнала за спасяването на Източна и Централна Украйна.