Европа

Евакуираха цял град в Украйна заради интензивни руски атаки

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От няколко дни Авдеевка е подложен на интензивни руски атаки. Украинските военни издадоха заповед служителите на всички общински служби да се евакуират от малкия украински град, който се намира намира недалеч от Донецк, който е под руски контрол. По думите на местните власти – градът, в който преди войната са живеели около 30 000 души, а сега едва 3000, изглежда като сцена от постакалиптичен филм.

В традиционното си обръщение, в деня на Украинската национална гвардия, Володимир Зеленски благодари на хората, които защитават страната във войната на Русия.

 

Благодаря за начина, по който Националната гвардия, заедно с всички наши воини, се бори за Украйна. За силата и смелостта в битката за Донбас. За защитата на Бахмут и Авдеевка. За героичната защита на Мариупол и Азовстал. За сраженията в Луганска област. За сраженията в Киевска област, за битката за Киев. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Москва обвини Киев в опит за атака с дрон в руската област Тула. Според руски държавни медии най-малко трима души са пострадали при експлозия след като безпилотният летателен апарат е бил свален.

От Киев съобщиха, че руски хакери са атакували уебсайтове на украинската гражданска инфраструктура, особено тези на правителствени агенции и местни власти, повече от 300 пъти от началото на годината.

Актьорът Орландо Блум като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, пък се срещна със Зеленски.