Европа

Зеленски: Поражението на Русия е гаранция срещу нови агресии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Пълното поражение на Русия ще бъде надеждна гаранция срещу нови агресии и кризи. Това заяви в поредното си обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски.

Стъпка по стъпка ние правим всичко възможно и навсякъде, за да гарантираме, че руският реваншизъм губи във всеки елемент от своята агресия срещу Украйна и свободата на народите като цяло. Русия трябва да загуби на бойното поле, в икономиката, в международните отношения и в опитите си да подмени историческата истина със своите имперски митове. Кремъл губи в усилията си да пороби духовно народа ни. Именно пълното поражение на Русия ще бъде надеждна гаранция срещу нови агресии и кризи.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски напомни, че Украйна е подписала споразумение за отваряне на офис на Международния наказателен съд в Киев, което означава, че ще бъде направено всичко необходимо за търсене на отговорност от Русия буквално за всеки удар и престъпление срещу украинския народ.

Междувременно украинските войски съобщават, че руската офанзива срещу град Бахмут в Донецка област е „до голяма степен в застой“ поради многочислените загуби, които е претърпял противникът в 7-те месеца постоянни сражения.

От своя страна руското министерство на отбраната твърди, че силите на Москва са убили 155 украински войници през последното денонощие.

Местните власти съобщават, че един цивилен жител е убит в Бахмут.Битката за града е най-продължителният сблъсък от войната, като в нея участват както кадрови руски военнослужещи, така и наемници от частната армия „Вагнер“.