Европа

Руските войски атакуват северни и южни участъци от фронта в Донбас

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руските войски атакуват северните и южните участъци на фронта в Донбас на фона на твърденията за подготвяна от Украйна контраофанзива. От Киев съобщиха за ожесточени боеве по линията между Лиман и Купянск, както и около АвдЕевка. Според британското разузнаване руските атаки в района на Бахмут до голяма степен са в застой.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Службата за сигурност на Украйна преминава през "вътрешна трансформация". 

 

Службата е напълно мобилизирана за отбрана на държавата. И сега дава на Украйна резултати, с които всеки може да се гордее.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно за мир призова външният министър на Унгария - една от европейските държави, скептични към санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна.

 

Избухването на война винаги означава провал в дипломацията, докато мирът винаги означава успех. Крайно време е дипломацията да надделее над оръжията. Всички заинтересовани страни трябва да седнат около една и съща маса за мирните преговори, след които да бъде постигнато устойчиво споразумение.

Петър Сиярто, външен министър на Унгария

Преди дни от Унгария заявиха, че няма да арестуват Владимир Путин, ако влезе на територията на страната, след като Международният наказателен съд поиска задържането на руския президент. 

А в Москва - председателят на Държавната дума, призова за забрана на дейността на съдебния орган. Според Вячеслав Володин всяка подкрепа за съда от територията на Русия трябва да се наказва със закон. 

На този фон стана ясно, че Дания, Норвегия, Финландия и Швеция планират да създадат скандинавска въздушна коалиция, която да реагира при потенциални заплахи от Русия.