Европа

Германия и Великобритания доставиха танкове на силите на Киев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските сили съобщиха за атаки срещу Киевска област във вторник през нощта. Според тях Русия е използвала основно ирански дронове "Шахед". Всички 13 летателни апарата са били свалени.

В рамките на едно денонощие от Украйна са отблъснали над 40 руски атаки в Донецка област. На този фон Володимир Зеленски посети Днипро, както и град Никопол, разположен на фронта, близо до Запорожката АЕЦ.

Във вечерното си обръщение от Днипро той отново обвини Русия в ядрен шантаж.

 

Да държиш атомна електроцентрала като заложник повече от година е най-лошото, което може да се случи в историята на глобалната ядрена енергетика. Колкото по-дълго продължава руската окупация на АЕЦ-а, толкова по-голяма ще бъде заплахата за сигурността на Украйна, на цяла Европа и на света.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Германия е доставила 18 танка Leopard 2 на територията на Украйна, два месеца след като правителството в Берлин потвърди изпращането им. Германският министър на отбраната заяви, че тази военна помощ ще има решаващо значение на фронта.

От Великобритания са пристигнали обещаните танкове Challenger 2, а от Съединените щати – машини Stryker и Cougar за пехотата.