Икономика

Стоманодобивът в Украйна търпи тежки загуби от войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

“Запорожстал” е собственост на компанията “Метинвест” и е един от най-големите металургични заводи в Украйна. Всяка година произвежда милиони тонове стомана, която се използва в производството на различни стоки. За разлика от други предприятия в Украйна, "Запорожстал" не е пострадал от артилерийски огън или ракетни удари. Но подобно на много други, работата му е възпрепятствана от прекъсвания на електрозахранването в резултат на руски ракетни атаки, щети по инфраструктурата и блокирани черноморски пристанища.

 

Срокът за доставка се е увеличил - преди бяхме в състояние да произведем и доставим поръчките в рамките на месец или максимум два по море. Сега обаче срокът се е увеличил с още месец и половина. Не всеки клиент е готов да поеме този риск. Затова бяхме принудени да намалим районите, за които доставяме продукция. 

Роман Слободянюк, директор на завод "Запорожстал"

Около 20 хиляди металурзи напускат след началото на войната. Сред тях е и Максим, който до април миналата година е бил в завод “Азовстал” в разрушения Мариупол.

 

Когато затворя очите си виждам Мариупол. Толкова беше слънчев, а атмосферата беше невероятна. Имахме успешен работен процес. Планирахме реконструкция на базата и очаквахме една икономически успешна година.

Максим Нотченко, бивш работник в "Азовстал"

През 2022 г. икономическото производство на Украйна се е свило с около една трета, а Министерството на икономиката прогнозира ръст от едва 1% през тази година. Правителството разчита на дарения от съюзници като Европейския съюз и САЩ, за да изплаща заплатите и пенсиите на гражданите и да не се увеличава инфлацията в страната.