Euronews Primetime

Проф. Йоаким Каламарис: Инфлацията може да бъде управлявана, но няма политическа воля

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Ние сами позволихме инфлацията да се появи. И под нея се крие по-голяма беда – истината, че може тази инфлация да бъде управлявана, но тя не е. Защото не съществува политическа воля.“ Така икономистът и университетски преподавател проф. Йоаким Каламарис коментира икономическата ситуация в страната.

Според него, предлаганият бюджет идва с години закъснение.

 

Аз разбирам невъзможността да се реализира бюджета заради политическата обстановка, но би трябвало да има навременни мерки – които не видяхме, разбира се. Това, което е обявено, наистина не би повлияло сериозно в икономиката. И специално, когато обсъждаме ставките на ДДС на хранителни стоки, на ресторантьорство, включително и на цялата хранителна верига.

„Кризата е породена в резултат на пандемията и на военните процеси, които текат в момента. Не само в границите на Европа, но и извън нея, имаше едно сериозно геоикономическо напрежение през последните пет години. Но въпреки всичко това, можеше да посрещнем тази криза със сериозни икономически инструменти, които да облекчат хората. Нещо, което не сме направили“, обясни икономистът.

 

В момента супермаркетите печелят средно около 80-90%. Едновременно, тези вериги – и то най-вече чуждестранни – се субсидират от страната. Съжалявам, но не може тези вериги, които получават огромни печалби, спекулират спрямо производителите, доставчиците и клиентите, да получават и помощи. Това е пагубно. Затова сме стигнали дотук.

„Служебното правителство трябва да бъде добре разбрано, че няма как да повлияе на бюджета. Те дори нямат право да гласуват бюджет без редовно правителство“, посочи проф. Каламарис.

Този политически колапс създава на България още повече недостатъци, категоричен е той.



Цялото интервю вижте във видеото.