Euronews Primetime

Минималната работна заплата да стане 850 лв., за да се задържат работниците, настояват от КНСБ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Искаме минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли, защото инфлацията от януари 2021 до февруари 2023 г. е 28,4%, а МРЗ се повиши с 20% от 2020 г. до сега. Това каза  за Euronews PrimeTime Виолета Иванова, заместник-директор на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

 

Това означава, че покупателната способност на населението е намаляла. Затова настояваме МРЗ да се увеличи, за да се смекчат ефектите на инфлацията, каза още тя.

 

Няма данни увеличаването на потреблението в следствие на увеличените възнаграждения да влияе на инфлацията.

 

Адекватната минимална работна заплата е такава, която може да осигури достоен начин на живот, това е залегнало и в Европейската социална харта.

Бизнесът обича да казва, че не му достига около 30% работна сила, за да увеличи своята производителност. Но за да запази работната си сила, той трябва да увеличава и работната заплата. В противен случай все по-голям брой от българските работници ще излизат извън нашата страна и миграцията ще се увеличава. Когато имаме по-високи доходи, ще имаме и по-голямо потребление. Така нараства и брутният вътрешен продукт.

Виолета Иванова, заместник-директор на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Надяваме се, че следващият парламент отново ще разгледа промените за минималната работна заплата в Кодекса на труда, за да може тя да се определя като най-малко 50% от средната и оттам да може да се надгражда, каза Иванова. 

Цялото интервю вижте във видеото.