Euronews Сега

Докладът на „Амнести Интернешънъл“ обръща внимание на „двойните стандарти“ на Запада

От Euronews България Euronews България

Пълномащабнaта война на Русия в Украйна, с множество военни престъплени, е довела до глобална енергийна и продоволствена криза, но също така е разкрила двойните стандарти на Запада. Това се посочва в годишния доклад на Амнести Интернешънъл. Дават за пример решителната реакция на Запада срещу руската агресия, но липсата на мерки при нарушения на някои от техните съюзници, както и отношението към бежанците от различните държави. 


Годишният доклад на Amnesty International обръща внимание на “двойните стандарти“ на Запада при справяне с нарушаване на човешките права.

Подходът към украински бежанци, e оценен като позитивен, но отбелязват, че същото не важи за бягащите от други държави.

Не предложиха същото отношение на тези, които бягат от войната и репресиите в Сирия и Афганистан. САЩ, които, разбира се, са много отявлен критик на агресията на Русия срещу Украйна, също приеха десетки хиляди украинци, бягащи от войната. Но подложиха търсещи убежище от Хаити на произволно задържане, унизително малтретиране, което се равнява на изтезания, основани на раса

Филип Лутер, старши съветник, Amnesty International

От Амнести интернешънъл отбелязват непоследователност - като дават за пример решителната реакция на Запада срещу руската агресия, която контрастира с липсата на мерки срещу сериозни нарушения от страна на съюзници. 

Европейските държави, наред с други, демонстрираха двойни стандарти, защото докато осъждаха Русия, те оправдаваха или бяха съучастници в тежки нарушения на техните съюзници Саудитска Арабия, Египет и Израел и други. Миналата година Русия успя да използва своето право на вето в Съвета за сигурност на ООН. Не може да се позволи това да продължава. Даваше и гласност на страни в ситуации, които традиционно са били игнорирани, особено в глобалния Юг.

Филип Лутер, старши съветник, Amnesty International

Amnesty International насочва вниманието и към нови закони за справяне с протестите и тревожна тенденция - ръст на неправомерното насилие спрямо демонстранти.