Избори 2023

Няма реални заплахи за училищата и вотът в неделя ще е спокоен, увери президентът

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти стотиците имейли за поставени взривни устройства в различни училища в страната. „Това са хибридни атаки без реална заплаха“, допълни държавният глава пред журналисти.

По думите му, докато не бъде установен източникът  тези заплахи, няма как да се каже с категоричност откъде идват и кой ги извършва.

„Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират“, добави президентът, цитиран от БТА.

Радев изрази надежда, че органите на реда ще вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес в неделя. Гласуването у нас се случва предимно в училищните сгради.

През последните три дни десетки училища в страната получиха заплахи за поставено взривно устройство на тяхна територия. В много от учебните заведения, учащите бяха евакуирани, докато трае полицейската проверка. До момента в нито едно от учебните заведения не е открита бомба.