Общество

Вътрешният министър: Имейлите за бомбените заплахи към училищата са хибридни атаки, свързани с Русия (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Demerdjiev BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

Бомбените заплахи спрямо училища в страната продължават и днес, а вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че водещата версия за имейлите за взривните устройства е „хибридни атаки, свързани с Русия“. Училища във вторник бяха затворени в София, Плевен, Бургас, Сливен и Варна, а в столицата заплаха бе получена и в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Към момента има 102 сигнала в петте области, а мейлите са почти идентични. "Няма реална опасност", увери главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров. По думите му служители от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) работят с две партньорски служби по насоки за евентуално лице, съпричастно към заплахите, което е извън територията на страната.

„Това, което се случва с нас, се случва и с много европейски страни в момента“, посочи от своя страна вътрешният министър Демерджиев, цитиран от БТА. „Източниците на атака са едни и същи, подходите на атака са едни и същи“, добави той.

По думите му са сигнализирани партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заплахите.

Той добави, че днес ще свика междуведомствена работна група, която да прегледа протокола за действие при получаване на сигнал за взривно устройство, за да може да се анализират потенциалните опасности, преди да се пристъпи към евакуация на училище, летище или други обекти от инфраструктурата.

Демерджиев посочи още, че до дни ще има промяната в протокола, за да може по-лесно да се преценява кога има реална заплаха.

Прокуратурата разследва тероризъм

По обед от Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че се самосезира заради разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна. Оттам допълват, че работят съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Досъдебното производство е образувано за престъпление против републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс - за тероризъм. В хода на разследването ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г., а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Затворени училища

Рано сутринта днес 22-ро СУ "Георги Раковски" в центъра на София не отвори врати, а учениците ще имат занятия в сряда, съобщиха от ръководството на училището, след като е бил получен сигнал за бомба. Информацията за взривното устройство е получена в 6 ч., когато в сградата не е имало ученици.

От рано сутринта в платформата „Школо“ възпитаници на училището и родители бяха уведомени, че занятията се преустановяват за 24 часа.

Училището е в центъра на столицата на бул. „Витоша“. Полицейското присъствие в района е засилено.

Сигнали за бомба е имало в много сливенски училища, където също бяха прекратени занятията. В общината е обявен неучебен ден. От областната администрация съобщиха, че заседава областният щаб, който трябва да реши как да се действа при зачестяване на подобни случаи.

Сигнали за поставени взривни устройства в 16 училища са постъпили тази сутрин и в Плевен. Ръководствата на учебните заведения сами ще решават как да реагират при тази ситуация - дали да разпуснат учениците, или да продължат учебния процес, предаде БТА.

Евакуирани са и учениците от Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Към момента няма постъпили сигнали за получени имейли със заплахи в други училища на територията на областта, посочиха от полицията.

Имейлите

Междувременно директорът на 119-о училище в София Иван Стаматов разпространи във фейсбук скрийншот от имейл със заплаха, получен в 9 часа тази сутрин. Подател е Егор Синянский със символичен имейл адрес: whitedevilrace666.

Иван Стаматов призова службите да се задействат и заподозря, че става въпрос за бот с автоматична настройка да изпраща тези писма всяка сутрин по едно и също време.

Родители пък смятат, че канонадата от заплахи за бомби през последните два дни вероятно са дело на ученици, но въпреки това настояват към тях да се подходи сериозно и на първо място с мисъл за безопасността на децата. 

Десетки училища в София, Варна и Бургас бяха затворени в понеделник заради бомбени заплахи, повечето от които бяха получени по електронната поща, а ГДБОП започна разследване на сигналите.