Общество

Експерт за бомбените заплахи в училища: Би трябвало да се накажат като кибертероризъм

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Това е форма на кибертероризъм. И би трябвало да бъде наказано като кибертероризъм, ако бъдат разкрити.“ Така Александър Сведлов - експерт по киберсигурност, коментира сигналите за поставени взривни устройства в десетки училища в София, Варна и Бургас.

 

Аз проведох собствено разследване. В Телеграм канала, в който те са публикували, има снимки с оръжия, със заплахи... Но тези снимки са свалени от различни новинарски сайтове – не са правени от тях. Това показва, че те очевидно лъжат. Защо го правят, е друг въпрос.

„Хакерските атаки не са само относно пробиви в компютърни системи. Хакерска атака може да бъде и отказ от наличност. Когато едно училище бъде затворено вследствие на имейл, това също е хакерска атака“, обясни експертът.

В случая, това е просто един изпратен имейл с бомбена заплаха – дали е щяло да бъде телефонно обаждане или имейл, резултатът е един и същ, допълни той.

„Има голяма вероятност това да е един сериозен опит за манипулация, защото всички ние обичаме децата си и ако някой опита да заплаши нашите деца, това води до едни силни емоции. Ако училищата на една нация бъдат заплашени, това е най-лесния начин да се предизвикат силни емоции у тази нация“, смята Сведлов.

 

Подателят е все още неизвестен. Службите работят по въпроса. Те трябва да проведат своето разследване. Изключително трудно е в света на кибер престъпленията да бъде казано кой е изпратил даден имейл. Защото той може да бъде изпратен от една държава, хакерите да са от втора държава, да бъде поръчано от трета държава...

„Единственият факт, който имаме: изпратени мейли от руски сървъри и снимки, които са взети от новинарски сайтове и от различни други източници. Вече, откъде са изпратени тези мейли – службите трябва да си свършат работата“, посочи експертът по киберсигурност.



Цялото интервю вижте във видеото.