Политика

ЦИК пита МВР под риск ли са изборите заради бомбените заплахи

От Euronews България Euronews България
Rosica Mateva CIK Росица Матева, говорител на ЦИК Снимка: БГНЕС

Гарантирана ли е сигурността на изборния процес във връзка с бомбените заплахи към училища в страната? Писмо с това запитване изпрати снощи ЦИК до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщи БНР.

Изборните комисари се интересуват още дали ще има промяна в организацията на вота след масираната имейл атака с бомбени заплахи, която затвори десетки училища в пет области на страната.

От ЦИК припомнят, че по-голямата част от изборните секции се помещават именно в училищни сгради.

Още вчера главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров увери, че няма опасност за обичайното провеждане на изборите.

Очаква се днес занятията на учениците да бъдат възстановени, включително и тези в Университета за национално и световно стопанство, който също беше затворен заради бомбена заплаха.

Междувременно от Външното министерство съобщиха, че са готови с организацията на вота зад граница и не очакват сериозни проблеми. На 2 април българите в 61 държави по света ще могат да гласуват в 737 секции, съобщи пред БНР ръководителят на изборната подготовка в МВнР Иван Кондов.

Министерството е командировало зад граница 530 служители, които да следят за безпроблемното преминаване на изборния ден. Изпратени са 500 000 бюлетини и 245 машини за гласуване.