България

Иван Демерджиев: До три дни ще знаем как действаме при бомбени заплахи (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Ivan Demerdziev BGNES Снимка: БГНЕС архив

До 31 март ще бъде създадена процедура, по която да се действа при заплаха от бомба. Това съобщи по време на заседанието на Министерски съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Работна група ще заработи от днес и ще включва експерти от всички отговорни служби, като към тях се очаква да се присъединят и представители от други ведомства. Целта е да имаме гъвкава работеща процедура, обясни Демерджиев.

До 31 май се очаква планът за справяне с тероризъм на национално ниво да бъде готов и представен.

Към момента органите на реда в работата си със сигналите за взривни устройства се ръководят от специална наредба на МВР, както и от Стратегическия план за противодействие на тероризма на Държавната агенция "Национална сигурност".

МВР ще следи и охранява всички изборни секции още от събота, за да е обезпечена безопасността и да е сигурно, че няма да бъдат поставени опасни предмети. Училищата, където се гласува ще се пазят непрекъснато до края на изборния процес.

 

Ние ще извършим физическа проверка на всяка секция още в събота, така че да не е възможно да се прекъсне изборния процес. От момента на проверката всички граждани спокойно могат да гласуват, ние имаме грижата.

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

Министърът обясни, че е възможно още днес властите да разберат със сигурност кой седи зад бомбените заплахи в училища в цялата страна:

Аз споделих какви са насоките на разследване, но не съм намесвал руската държава по никакви начин. Ако някой смята, че съм визирал Русия, не съм.

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

В същото време трети ден продължи серията от бомбени. Учебни заведения днес бяха затворени в София, Бургас, Ямбол, Плевен. Около 10:05 ч тази сутрин 35 училища в София са получили заплашителния имейл, в който се твърди, че в учебното заведение има поставено взривно устройство, предаде БНТ като се позовава на началника на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева. 

В Бургас сигнали за поставени взривни устройства са подадени в две училища - Руската гимназия и ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията”.

Заплашителният сигнал в ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията” е получен около 8:30 часа. Заместник-директорът на училището е призовал по уредбата всички да напуснат сградата. Голяма част от раниците и личните вещи на децата са останали вътре, а сградата ще остане запечатана от полицията до утре.

Заплашителни сигнали по имейла за бомби са били получени в учебни заведения и в Плевен. "Днес до 10:30 часа са постъпили 7 сигнала за поставени взривни устройства в училища в Плевен. Проверки се извършват във всички училища от екипи на полицията. До момента не е открито взривно устройство. Ръководствата на училищата ще преценяват дали да продължат учебните занятия", съобщи Марияна Цветкова, говорител на МВР-Плевен пред БНР.

Осем училища в Ямбол са получили имейли, след което учебните занятия са прекратени  за срок от 24 часа. Навсякъде са изпратени полицейски служители. По информация на директорите обстановката навсякъде е спокойна.

Вижте още във видеото: