Общество

Руското посолство отхвърли замесването на страната в заплахите срещу българските училища

От Euronews България Euronews България
Mitrofanova Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова, Снимка: БГНЕС

Посолството на Русия в България отхвърля категорично твърденията за евентуално участие на Москва в разпространението на съобщения за миниране в български учебни заведения. Това се казва в официалната позиция на посолството в София, публикувано във Фейсбук.

„Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение. Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за "руската следа"", пишат от посолството, ръководено от Елеонора Митрофанова.
По-рано служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че водещата версия за бомбените заплахи срещу десетки училища в страната е хибридна атака от Русия. По думите му още днес ще бъде свикана междуведомствена работна група, която да прегледа протокола и да се актуализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища или други обекти от инфраструктурата. 

102 са вече са имейлите, получени в училища в София, Плевен, Сливен, Варна, Бургас. По думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров електронните писма, съдържащи заплахи за училища, са генерирани от лице извън България.