Добро Утро, Европа

Селскостопанските работници у нас с пет пъти по-ниски заплати от тези в Германия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Цените на българските плодове и зеленчуци са толкова високи, защото в сектора няма работници. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Валентина Васильонова – председател на независимите синдикати в земеделието Това са сезонните работници, които обаче предпочитат да работят в Западна Европа, защото там намират по-доброто заплащане, уточни тя.

Разликата в заплатите на работниците у нас и тези в чужбина е 4-5 пъти. В Германия минималната работна заплата в селското стопанство съвпада и с тази за страната, 12,5 € на час. В България надницата за бране на плодове не може да надхвърли 30-40 лева.

България получава субсидии, които са над средното за ЕС по отношение на земеделието, но това не е определящ фактор, защото тези субсидии не са обвързани с цената на труда. Подобряването на социалните условия за работниците и обвързването им със изплащането на субсидии е една от възможностите за привличане на работници в сектора, смята синдикалистът.

Социалната условност ще защитава правата на работниците, а работодатели, които не спазват трудовото законодателство може да останат без субсидии.

Цялото интервю вижте във видеото: