Свят

Столтенберг: Западът трябва да се подготви за дълга война в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският президент Владимир Путин няма непосредствени планове за мир в Украйна и затова Западът трябва да се подготви да предоставя смъртоносна помощ на Киев още дълго време. За това предупреди генералният секретар на НАТО. Ожесточените боеве, които в момента са съсредоточени около Бахмут в Източна Украйна, показват, че Русия е готова просто да хвърли още хиляди войници, да вземе много жертви срещу минимални ползи, заяви ръководителят на НАТО.

Столтенберг приветства стартирането на нов многонационален флот от въздушни танкери във военновъздушната база Айндховен в Нидерландия, който според него вече е доказал своята стойност.

Тези самолети ще ни предоставят възможности за презареждане във въздуха, въздушен транспорт и медицинска евакуация на световно ниво. А самолетите-цистерни са гръбнакът на съюзническата въздушна мощ. Те могат да поддържат нощни операции, което позволява на изтребителите да останат във въздуха много по-дълго, и могат да транспортират ранен или болен персонал от всяка страна по света.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Само през миналата година флотът изпълни повече от 500 мисии, зареждайки с гориво стотици изтребители на НАТО, които поддържат въздушното пространство на съюзниците в безопасност.

Нидерландският военен министър призова флотът да бъде "вдъхновение за още много бъдещи проекти".

„Ето какво трябва да бъде бъдещето на сътрудничеството в областта на отбраната. И ако искаме да защитим нашите страни и ако искаме Украйна да спечели тази война, трябва да инвестираме заедно“, каза Кайса Олонгрен, министър на отбраната на Нидерландия.

Още пет други държави, участват в проекта - Белгия, Чехия, Германия, Люксембург и Норвегия.