Общество

Защо Панчаревското езеро остана почти напълно изпразнено?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Снимките на изпразненото езеро Панчарево, заснети в неделя, провокираха десетки зрители на Euronews България да ни потърсят с молба да проверим какво се случва и защо няма вода в езерото.

Оказва се, че ниските нива на водата на водоема се дължат на планов ремонт на главния преливник на язовира. Той е бил извършен в периода между 01.03. 2023 и 15.03 2023 година, съобщават за Euronews Bulgaria от министерство на земеделието. От МОСВ обаче заявиха, че е имало удължаване на ремонта до 20.03.

Указанията на екоминистерството са, че по време на ремонта трябва да се източи приблизително 1/3 от общия обем на язовира, който е малко над 6 милиона кубически метра. Данните сочат, че на 09. 03 нивото на водата е било около 3.98 млн. кубически метра или 60% от общия обем. На 21.03 вече на 82% от общия обем.

Оказва се обаче, че подобен тип проблем разкрива и други след него - силното замърсяване на язовира и образуването на наноси под повърхността на водата. От районна администрация Панчарево заявиха пред Euronews Bulgaria, че съществува програма за почистването на дъното, но финансиране все още не е намерено.

Вижте повече във видеото.