Общество

Мистерия около водата в Своге: Защо реката пресъхна и после се появи отново?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Суша и безводие в средата на горещото лято. Това сполетя жителите на Своге през седмицата. А положението стана бедствено след като притокът на основния водоизточник в региона – река Искрецка спря внезапно. От 170 литра на секунда дебитността на реката падна до под 30 литра. Което доведе до спиране и на водоснабдяването в селата Искрец и Свидня, Своге и части от село Церово.

А на 16 август общинската администрация в Своге, след заседание на Кризисния щаб, обяви бедствено положение.

"В действителност проблемът с безводието в община Своге е доста сериозен, както виждате, когато завъртим крановете, нито вода, нито налягане има."

Пътят на река Искрецка започва високо в Понор планина. Там има система от водохващания. От тях тръгва и Студена река, която тече на юг по повърхността на земята. След по-малко от 4 километра водата на реката потъва буквално в дън земя. През система от пещери и галерии тя излиза отново на повърхността при Душника западно от село Искрец. Там водата се слива с реката на село Брезе и се дава началото на река Искрецка, която при Своге се влива в Искър.

За да се справи с бедственото положение местната власт създава логистична система, чрез която да се доставя вода за битовите нужди да гражданите.

 

Повече от 18 пункта сме открили, това включва и селата, има и по-малки водоноски по един кубик, те са разпръснати из града и две мобилни цистерни, дали сме телефони от общината, хората се обаждат, ние отиваме, сипваме колкото искат, няма ограничения, има достатъчно вода.

Валентин Михайлов, заместник-кмет на община Своге

Някои от жителите на град Своге обаче не намират мерките за ефективниь.

А хората в село Искрец разчитат основно на местната чешма с изворна вода, за да покрият нуждите си.

 

Използвам водата за най-битовите необходимости, пералня не пускам, би било смешничко малко да седя и да наливам вода в пералнята. На ръка, което е най-важното. Не съм виждала водоноските или поне по този път, който е към Своге, единствено тука си идваме.

Маргарита, жител на с. Искрец

Едни от най-засегнатите от безводието са рибарниците в селото. Собственик на такъв рибарник е Калоян Тотев. По негови думи само часове след спирането на водата тонове риба вече е мъртва. Оттук нататък биологичния отпадък от пъстървата, която той отглежда става само за екарисажи.

 

Опитахме се да спасим рибата с кислородната апаратура, с която разполагаме, но не стана. Сега почистването ще отнеме 4-5 дена, а възстановяването между година и половина до две. Не съм получил помощ от никъде, многократно съм заявявал, че може да стане екологична катастрофа, тя стана и сега ще се опитам да действа възможно най-бързо.

Калоян Тотев, собственик на рибарник

Местните разказват, че реката е "изчезвала" и преди, но само за няколко часа - при Свищовското земетресение от 4 март 1977-ма. Местните също предполагат, че и сега причината за безводието е същата - земен трус с епицентър на територията на Сърбия, който запушва извора отвътре. А проблемът ще се реши по естествен път. И в действителност от 18 август дебитността на река Искрецка започва постепенно да се покачва, давайки надежда, че задълбочаване на проблема ще се избегне. Но за да не се стига друг път до такава ситуация, то местната управа трябва да намери начин да диверсифицира източниците си на питейна вода и да не е зависима от природните особености или човешките грешки.